top of page
  • Renee Smits

Oops, geen olijf hier!


Kopsia Flavida bloem
Kopsia Flavida

Ontmoet de Kopsia Flavida!


Deze exotische gast, die eigenlijk thuishoort in Maluku, New Guinea, Filippijnen, Soloman en Vanuatu, verraste me op Java. Niet echt de standaard hangout voor deze plant, maar vooral te vinden op boeddhistische bidplaatsen.


Waarom daar? Nou, deze plant behoort tot de maagdenpalmfamilie en is eigenlijk een soort dogbane met 400 geslachten en 4.555 soorten.


Giftig? Oh ja, behoorlijk, dankzij hartglycosiden en alkaloïden. Maar wacht, er is meer! De vruchten lijken op olijven, maar barsten open bij rijping, met gevleugelde zaden.

De witte bloem? Onschuldig en prachtig, maar verraderlijk giftig met een melkachtig sap.


Waarom dan op heilige plekken?

Nou, deze plant heeft ook medicinale krachten. Het wordt lokaal gebruikt voor kwalen als reumatoïde artritis en tonsillitis. Maar, let op, te veel kan zelfs euthanasie betekenen. Ja, serieus. Aziatische landen zien het als een 'natuurlijke' manier om met bepaalde ziektes om te gaan.


En dan is er nog de spirituele kant.

Sommigen geloven dat inname van deze plant helpt bij communicatie met voorouders en goden. Officieel? Een psychedelisch of hallucinogeen goedje.

Dus, is het religie, geloof, of gewoon een interessante 'trip'? De discussie is open!


Hoe dan ook, deze ontmoeting met de Kopsia Flavida op Java, vooral op boeddhistische Candi's, was een kleurrijke mix van verrassing en bewondering. Maar laten we dat boeiende Candi-gesprek voor een andere keer bewaren!27 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentarer


bottom of page